Alexxa Gotthardt – Cele mai absurde legi ale Americii în imagini

1

 

În Nevada este ilegal să pui un steag american pe un săpun solid. În Georgia picnicurile sunt interzise în cimitire. În Connecticut o reglementare stabilește că abia în momentul în care castraveții murați ricoșează de pe o suprafață solidă aceștia sunt murați. În Louisiana e ilegal să faci gargară în public.

 

Acestea sunt doar câteva din reglementările care au constituit o sursă de inspirație pentru seria de fotografii realizată de Olivia Locher „M-am luptat cu legea” (2013-2016). Corpusul de lucrări care se inspiră din cele mai bizare 50 de reglementări e fantezist și delicios de ciudat. În același timp ridică câteva întrebări serioase: Care este baza acestor reglementări? Cum este posibil ca acestea să fie reale? Este sistemul nostru de legi chiar atât de arbitrar?

 

Locher, o filantropistă convinsă, așa cum se autodefinește, a început să reflecteze asupra acestor „ghicitori” în 2012. „Într-o noapte, o prietena mi-a spus ca în Alabama e ilegal să ții un cornet de înghețată în buzunarul de la spate”, îmi spune Locher. „Acel comentariu spus cu nonșalanță mi-a rămas întipărit în minte”.

 

 

a

 

De fapt Locher nu a putut să își scoată din minte spusele prietenei sale pentru mai bine de un an de zile. „Era ceva atât de bizar și de vizual despre asta”, spune ea. „Și când o idee mă bântuie pentru o perioadă lungă de vreme, o transpun în lucrări.”

 

Curioasă să afle mai multe despre presupusa reglementare din Alabama, Locher, ca majoritatea milenialilor, a început demersul de cercetari pe Internet. Nu a fost ușor să găsească informații cu privire la originile legii dar, după cercetări îndelungate, a descoperit că ceea ce a spus prietena ei a fost eronat. Nu era ilegal în Alabama să ții un cornet de înghețată în buzunarul de la spate. Cândva, în schimb, în Kentucky și Georgia nu era permis. Legenda spune că în secolul al XIX-lea hoții de cai ascundeau înghețată în buzunarul de la spate pentru a ademeni caii.

 

4

 

Modul în care trecerea timpului a transformat legea aceasta într-un zvon a fascinat-o. S-a întrebat dacă nu există cumva și alte legi de acest fel cu origini similare. „Felul în care această regulă a fost apropriată, răsucită și percepută ca fapt a fost foarte interesant pentru mine”, zice ea. „Să găsesc informații a devenit o obsesie pentru mine”.

 

În cartea cu același titlu sunt aduse împreună 50 de reglementări de acest fel – unul pentru fiecare stat, găsite pe Internet, pe site-uri ca dumblaws.com și în alte două cărți publicate de Scholastic: Crazy Laws (1979) și More Crazy Laws (1992), amândouă scrise de Dick Hyman.

 

b

 

Împreună, fotografiile reprezintă un mix de legi care rămân parte integrantă din legislație, legi care au fost revocate, care nu au fost adoptate și o mulțime de mituri. Locher creează legilor un suport vizual cu fotografii somptuoase de studio care le ilustreaza absurditatea.

 

Într-una din fotografii e reprezentat un bărbat pe o bicicletă care este pe jumătate, în lateral, scufundat în apă. Poartă slipi, ochelari și o cască de inot – echipament care devine futil în secunda în care realizezi că nu merge pe bicicletă prin apă și că de fapt se ineacă. Descrierea care însoțește fotografia: „În California este interzis mersul pe bicicletă în piscină”.

 

7

 

În altă fotografie o femeie își dă jos tricoul în fața unui portret al președintelui Dwight Eisenhower. Descrierea care corespunde acesteia dezvăluie sursa de inspirație: „În Ohio este ilegal să te dezbraci în fața portretului unui bărbat”. În serie se poate observa și imaginea unei femei care dă pe gât o sticlă de Chanel No. 5 într-un mod în care ar bea un vin bun: „În Delaware este ilegal să consumi parfum”.

De-a lungul seriei Locher nu face distincție dintre fapt și mit. Ambiguitatea este intenționată „deoarece aceste legi în sine sunt ambigue”, spune ea, „E dificil să găsești informații despre ele – origine, dacă există un sâmbure de adevăr în ele sau nu – chiar și în cărțile de drept”.

Această obscuritate reflectă cum percepe publicul american jargonul legislativ și aceste legi atât de arhaice, arbitrare și extrem de dificile și cât de ușor pot fi greșit interpretate. Fotografiie realizate de Olivia Locher pun în lumină aceste absurdități translatate într-un limbaj pe care îl putem înțelege cu toții: limbajul vizual.

Toate imaginile sunt preluate din: I Fought the Law: Photographs by Olivia Locher of the Strangest Laws from Each of the 50 States, carte publicata de Chronicle Books 2017.

—Articol de Alexxa Gotthardt, tradus de Alina Maria Dumitru