Andrei Dudău: Despre dorință și modă (Self-interview)

1

Dorința este o stare sufletească a celui care tinde, râvnește, aspiră la ceva; năzuință, dor, aspirație, zice DEX-ul.

Dorința… În cea mai mare parte îmi doresc să se vorbească despre lucrurile făcute de mine și să fiu privit ca un designer care a reușit să schimbe aparențele modei.

Moda e acceptată ca industrie constant reciclatorie a imaginii skinny, young and beatiful.

Oamenii sunt fascinați de aceste persoane “perfecte”, își doresc să arate asemănător și se lasă păcăliți de această strategie de marketing. O imagine construită de revistele glossy și mecanismele de generare a consumului fără rost. O imagine de tipul ăsta vinde operații estetice, haine, cosmetice, pastile de slăbit etc. Dacă am spune că e mai frumos să fii cum ești, ce se mai consumă?

Se spune că trebuie să ai anumite calități pentru a putea face modă.

Precum un castel lego, piesele sunt cultura, viziunea este planul pe care trebuie să îl urmărești pentru ca acesta să reziste și să fie frumos, iar pasiunea este voința de a începe și a continua pâna la final construcția castelului, piesă cu piesă.

Spune-ne câțiva designeri pe care îi apreciezi și care te inspiră!

Hussein Chalayan, Yohji Yamamoto și Vivienne Westwood sunt designerii care mă inspiră și pe care îi am drept modele. Și dintre români îmi plac mulți, dar nu aș vrea să pronunț nume, din respect pentru viitorii mei colegi.

Care este momentul tău preferat al zilei?

Dimineața, când îmi beau cafeaua și îmi aprind țigara, este momentul fără de care nu îmi pot desfășura ziua la capacitate maximă.

Alege trei manechine pe care le-ai vrea în propriul show!

Emily DiDonato, Irene Hiemstra și superba Valery Kaufman. Și Betty Boop.

De cele mai multe ori ești întrebat de ce naiba ai ales modă.

Gândul că într-o bună zi oamenii se vor mândri să poarte o piesă semnată de mine, că vor fi impresionați să ia parte la prezentarea colecțiilor mele, precum și faptul că la un moment dat este posibil să ajung relevant cultural. Existența mea aș vrea să conteze sau să afecteze pozitiv, direct sau indirect, această industrie. Acum construiesc fundația. Vom vedea construcția și istoria va judeca rezultatul.

E o zonă grea, dură, competitivă.

Noam Chomsky, de care am auzit prima dată în Reforma, zice că cei tineri sunt îndoctrinați să se supună, să nu genereze nimic nou de teama unui tip de frustrare, a fricii de a genera un tip de competiție intelectuală cu maeștrii. Mie nu îmi este teamă. Frica e apanajul celor lipsiți de dorință.

Andrei Dudău este în clasa a XII-a la Liceul “Nicolae Tonitza” din București, secția modă. De curând a devenit cel mai tânăr designer selectat în expoziția “Art & Fashion for Education”.