Francky Knapp: Muzica pe care plantele tale o fac în secret

JimWiseman

Gândește-te de două ori data viitoare cand dorești să culegi o margaretă de lângă trotuar, pentru că acea floare ar putea sa țipe într-o limbă pe care nu o înțelegi – cel puțin până acum. Astăzi, suntem pe cale să dezlegăm codul fascinantei lumi a știintei plantelor, a secretei lumi în care orice plantă, de la planta ta de casa cumpărată de la Ikea, la Sequoia de peste 100 metri înălțime, reușesc să comunice, să simtă, chiar să socializeze.

Stim ca plantele se ofilesc, cresc, se mută – uneori chiar rapid (vezi planta carnivoră), acestea devenind chiar subiect principal în filme precum “Little Shop of Horrors” (1986) sau “The Happening” (2008). Tipii de la Data Garden au realizat un traducător pentru plante pentru a transforma biofeedback-ul în ceva ce auzim cu urechile noastre. Încă pierduți? Gândiți-vă la Google Translate. Dar, pentru cactusul vostru.

”Stilul de viață sedentar al plantelor poate da impresia falsă că acestea sunt participanți pasivi la interacțiunile cu alte organisme și cu mediul mai larg”, scrie Mark C. Mescher cu Consuelo M. De Moraes într-un articol din 2014 al revistei “The Journal of Experimental Botany”. “De fapt, plantele au dezvoltat abilități perceptuale sofisticate.”

backster-1

“Viața secretă a plantelor”, scrisă de doi autori americani in anul 1973 a fascinat cu adevărat la nivel național în SUA cu afirmația: “plantele simt”. Autorii cărții, Peter Tompkins și Christopher Bird, au conectat plantele la poligraful lor pentru a măsura răspunsurile la diverși stimuli și au descoperit că plantele au făcut “zgomot” atunci când s-au ținut de “mână”(sau rădacini), au reacționat pozitiv (și chiar au crescut mai repede) expuse la anumite genuri de muzică.

CIA a începuse testarea pentru “inteligența” plantelor, mai devreme, datorită unui om pe nume Cleve Backster, care a susținut că plantele aveau o putere mai complexă decât ne-am fi putut imagina vreodată, numită “percepția primară”. Din nefericire a fost teoria care l-a îndepărtat de comunitatea convențională de cercetători.

Într-o zi, Backster a vrut să inducă stresul asupra unei plante de casă prin încingerea frunzelor cu o flacără. Dar, chiar înainte să găsească o cutie de chibrituri, poligraful plantei a început să se răsucească de pe hărți – ca și cum ar fi început, cumva, să-și citească propria minte. Sună dubios? În 2012, un cercetător de la Manna Center for Plant Biosciences din Tel Aviv a raportat că plantele sunt capabile să ne vadă cu fotoreceptori care absorb diferite lungimi de undă de lumină. Asta înseamnă că ele nu numai că știu când ești în cameră, dar știu culoarea cămășii pe care o porți.

TomZahuranec

Dar plantele nu au neuroni! Ele nu votează, nu observă Chanukah sau nu spală rufe! Dr. Robert Lanza, expert in biometrie, ar spune că vedem greșit lucrurile; plantele sunt în măsură să facă schimb de informații și, de fapt, arată că Chamovitz constată că plantele au diferite tipuri de amintiri. “Și nu doar un simplu reflex,” spune ea, “plantele au cu siguranță diferite forme de memorie, la fel ca oamenii. Ele au memorie pe termen scurt, memorie imună și chiar memorie transgenerațională! Știu că este un concept greu de înțeles pentru unii oameni, dar dacă memoria implică codificarea informațiilor, păstrarea memoriei (stocarea informațiilor) și rechemarea memoriei (preluarea informațiilor), atunci plantele își amintesc cu siguranță “.

download-6

Cu alte cuvinte, încercarea de a înțelege definiția memoriei unei plante în contextul unui om este ca și cum a forța un cerc rotund într-o gaură pătrată (n.t. expresie americană).

Astăzi, o companie numită MIDI vinde mașini de biofeedback, astfel încât să putem spune că “ascultăm muzica plantelor”.

Sursa: MessyNessyChic
Traducere și adaptare de Theodor Moise