Hajdu Tamás găsește umorul în provincia românească

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Umorul deţine un loc aparte în fotografie. Deseori, o fotografie amuzantă poate surclasa importanţa subiectului sau chiar a mediului tehnic, lăsând imaginea să devină un şiretlic pentru distrageri vulgare. Acolo însă unde există o completare, unde compoziţia şi momentul şi cadrul formează un tot unitar, iar fotograful este suficient de agil încât să ştie când şi cum să apese pe declanşator, o poză comică poate avea un impact extraordinar.

2

Hajdu Tamás aparţine genului de fotograf căruia nu-i este teamă să-şi îndrepte camera către absurdul vieţii, chiar şi atunci când viaţa poate fi grea. Fotografiile lui, care arată cu minuţie inima unui oraş de provincie românesc, oferă o juxtapunere fermecătoare a sistemului tradiţional şi noua direcţie unde cetăţenii încearcă să ajungă. Turnuri pentru sărituri înot de la mare înălţime reliefează un cimitir vechi, o vacă îşi scoate capul din tufişurile de pe proprietatea cuiva, pe un fundal de apartamente foarte viu.

Tamás nu romanţează mediul înconjurător, mai degrabă conştientizează dezaprobator raportarea la spaţiul definit de el drept acasă. De meserie veterinar, Tamás demonstrează legăturile existente între oamenii de la oraş şi animale. Şeptelul întrebuinţat atât la lucru, cât şi în prelucrarea resurselor de hrană, apare nonşalant în acelaşi context cu animale domestice. Echilibrul deosebit de umor subtil şi compasiune ne reaminteşte generozitatea artei de a stârni reacţii ludice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 15 14 13 12 11 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hajdu Tamás are 38 de ani și este medic veterinar în Laboratorul Sanitar Veterinar Maramureș, specialist în diagnosticul encefalopatiilor spongiforme transmisibile. Se consideră fotograf amator și spune că fotografiază în mod conștient din 2005. Este atras de situațiile banale din mediul urban, cu un pic de umor absurd. Nu iese niciodată din casă fără aparatul de fotografiat. hajdutamas.blogspot.ro

Kat Kiernan este scriitoare și colaborează permanent la featureshoot.com

Sursă

Traducere de Cristian Marinescu.