Ioana Sisea: Self-interview

P1140561

Odată pentru totdeauna te cheamă Sișea sau Sisea?

Ce întrebare bună.
Sisea! Sisea. Simplu fără nici o virgulă.

Și ești pe bune artistă, faci ceva? Sau îți place doar sa te îmbraci frumos și să ieși în oraș la vernisaje?

Într-adevăr termenul de artist este o umbrelă sub care poți să te ascunzi fără să faci mare lucru, dar ce fac ma preocupă zi-noapte și nu pare să treacă. Acum poate asta nu e chiar suficient încât să te numești artist, dar de dragul întrebării zic da, sunt artistă.

**Dar în același timp îmi place și să mă îmbrac frumos și să merg la vernisaje.

Atunci spune-ne despre ceea ce faci

Analizez tot, sap în mine si în ceilalți, vreau să descopăr realul. Nu trebuie să fie bun sau rău, alb sau negru, trebuie doar să fie real. Și aici discuția că totul e subiectiv și diferă de la o persoană la alta bla bla bla, dar asta e ideea, să transcenzi subiectivitatea individuală și să gasești ceva care să stea singur în picioare.

20160422-002

De unde produci conținut, din exterior sau din interiorul tău?

Cum sa descrii culoarea roșu dacă nu ai văzut-o niciodată? Personal, pot vorbi doar despre lucrurile pe care le-am experimentat direct.

După ce ai o idee, cum alegi tehnica prin care o exprimi?

Ideea vine la pachet cu tehnica în care se cere facută. Poate fi ceva foarte congruent cu emoția generală a ideii, sau ceva total opus.

IMG_4589

Oamenii nu prea știu oricum ce lucrezi sau cine ești, crezi ca ar fi important să te întreb în acest interviu parerea ta în legatură cu vreo cauză socială sau politică importantă?

Nu.

Dacă oamenii nu ar mai citi știri la mâna a treia de pe cine știe ce site share-uit pe Facebook ar fi mai bine informați despre situația reală a unei probleme.

Cunoașterea nu ar trebuie să functioneze pe sistemul “telefonul fără fir”.

Evident ca artist ai o responsabilitate de a oglindi lumea în care trăiești, dar nu de pe poziția de expert/specialist sau vreun alt titlu decât cel de artist.

Q: Ți-ai dorit vreodată sa fii bărbat?

Nu aș vrea să fiu barbat, deși pare mai greu să fii femeie. Nu pentru că nu am oportunități egale, sau pentru că mă simt discriminată în vreun fel, ci pentru că o femeie este pusă sub lupă constant, este judecată mai dur, așteptările sunt mai mari de la o femeie. Să fac asta ȘI asta ȘI asta. Să fie și “bună la inima”, si de “succes”, și mama, și sotie și și și și. Odată cu schimbarea din ultimele zeci de ani în ceea ce privește atitudinea către femei, mi se pare ca am primit mai multe responsabilități și am caștigat prea puțină libertate, de fapt.

*Plus mentruatia doare rau cateodata.

IMG_3875

Cine ești și cine ai vrea să fii?

Sunt o femeie care înjură la volan și aș vrea să fiu o femeie care crede în puterea gândirii pozitive.

Sunt o femeie care scoate stafidele din ciocolata cu stafide și aș vrea să fiu o femeie care mănâncă și urzici.
Sunt o femeie care nu își face niciodată patul, și aș vrea să fiu o femeie care știe care e furculița de pește.

Ce nu ai și ai vrea să ai?
Replici mai bune la intrebări grele.

Care a fost cel mai nepotrivit lucru pe care l-ai auzit in lumea artei în București?
Uite două:
“ Arta este un subiect care lucrează cu sensibilul de aceea nu putem discuta despre ea decât la mine acasă, singuri.
“Bun proiectul asta, dar ar fi fost mai de efect daca erai dezbrăcată.”

IMG_0329

Într-o situație limită ce iți place să arunci pe foc, paie sau apă?
Cred că oamenii au tendința să aleagă lucruri facile, totul este atât de politically correct încât dai peste emoții reale din ce în ce mai greu. Eu sunt cu paiele.

Crezi că o femeie și un bărbat pot fi BFF?
Da, dacă avem gusturi comune la bărbați.

C95Q9889

Moft?
Îmi place să am flori proaspete mereu în casă.

Contra Moft?
Beau apă de la chiuvetă.

IMG_4621

Născută în 1988 în Bucuresti , Ioana Sisea a studiat desen si ceramică la Universitatea de Arte Plastice din București și la HKU, Utrech, Olanda. Lucrările ei, desene și obiecte-instalații, au ca punct de plecare istoria personală reinterpretată ca rezultat al societății, dispunerii geografice și temporale în care Ioana se afla. Locuind intre Berlin și București Ioana a expus în Marea Britanie la Round House, Londra, în Geneva, Elveția, în Italia si în București. ( Mai mult pe www.ioanasisea.com )