Răzvan Ion: Mărturie despre laboratorul Faur

Fosta fabrică Malaxa, actual uzina Faur și cunoscută drept Întreprinderea 23 august. O fascinantă, zonă industrială, parțial funcțională și astăzi. Aici se montau locomotive și automotoare care serveau pentru pasageri sau pentru întreținerea șinelor de tren. De curând au livrat firmei franceze Latecoir dispozitive care vor echipa linii de montaj pentru Airbus A380.

image

Ansamblul de clădiri care compun uzinele „Malaxa” a fost realizat de arhitectul Horia Creangă în stil modernist, dar preia și elemente de art deco, cum este poarta de la intrarea în uzină. Astăzi clădirile sunt declarate monument istoric industrial.

Oamenii de aici povestesc cu nostalgie despre vremurile în care din mâinile lor ieșeau tramvaie sau locomotive complete și care deserveau toată țara.

Am petrecut o fascinantă zi de vară toridă prin curtea întreprinderii, am stat de vorbă cu oamenii, am văzut unul dintre ultimele laboratoare de testare a metalelor, care arată fascinant și este perfect funcțional. Trebuie să îi fiu recunoscător noului proprietar care ne-a facilitat accesul în toate zonele fabricii.

O zonă care merită conservată pentru istoria industrială, dar este și un ansamblu unde se pot realiza orice fel de proiecte.

Povești despre uzină, reportaje, fotografii se găsesc în arhivele naționale. Am dorit doar să documentez laboratorul care este o clădire monument și unde, cândva, s-au făcut și filme. Am mai introdus câteva imagini din fabrică de dragul atmosferei.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Mulțumiri lui Emil Cristescu.

Fotografii și text: Răzvan Ion

Răzvan Ion este teoretician, curator, manager cultural și activist politic. Este co-editor al PAVILION – journal for politics and culture și co-director al BUCHAREST BIENNALE – Bienala Internațională de Artă Contemporană București. A fost profesor asociat al Universității California, Berkeley; Universității din Lisabona; Central University of New York; University of London; Universitatea din Sofia; Universitatea din Kiev; ș.a. Este profesor la Universitatea din București unde predă studii curatoriale și un curs de gândire critică. (www.pavilionjournal.org)