Vesna Pavlović: Search for Landscapes

01_Untitled-8

Proiectul „Search for Landscapes” se dezvoltă în jurul unui grup de slide-uri vintage găsite, ce ilustrează călătoriile din jurul lumii ale unei familii americane din anii 1960 – 1980. În timp ce observam materialitatea și fizicalitatea acestor obiecte, aveam un interes și față de imagini ca prim nivel de reprezentare ale obiectivelor turistice, lucru ce afectează în mod direct și pozitiv, obiectul. Tehnologia însăși a slide-urilor este un produs al economiei de consum americane. Turistul american cu aparat de fotografiat este, în sine, o imagine iconică, una care poate că nu mai este la modă. În acest caz, turistul este atât un consumator al destinațiilor cât și un producător de imagini.

Arhiva artistei reprezintă o mediere a experiențelor culturale. Ca turist, a surprins o multitudine de imagini și a fost, la rândul ei, încadrată de acestea. Ceea ce a rămas, în final, au fost imaginile, care se estompează, odată cu acele experiențe încadrate. Repunerea în scenă a unui slide-show ale cadrelor în contextul unei instalații sugerează exact această pierdere. Obiectele din proiect includ printuri fotografice, obiecte scanate direct cu rol de amprente ale amintirilor călătorului, ale locurilor vizitate, proiecții de imagini și instalații. În cazul de față, slide-urile au fost considerate un prim nivel al reprezentării, desfășurate într-un loc turistic.

Aceste imagini ne aduc aminte de noua și inevitabila direcție tehnologică, fiind imagini în mod firesc sentimentale datorită aspectului vintage, a cromaticii specifice calității scrisului de mână. Exact acest lucru m-a atras, discrepanța dintre sentimentalism ca agent în fotografie și inevitabilul caracter demodat al tehnologiei slide-urilor. Așa cum spunea istoricul de artă Hal Foster (Darsie), există artiști „care vor să împingă libertățile futuriste ale noilor medii, și alții care vor să vadă felul în care se transformă trecutul, dezolantul, afectat de acest salt aparent.”

01_Untitled-14 04_Untitled-17 05_Untitled-11 021 DSC_1574_hdr Pnxc1 Pavlovic_SearchForLandscapesDetail2 Untitled-01 Untitled-03 Untitled-04 Untitled-7 Untitled-8 Untitled-10 Untitled-12 Untitled-16 Untitled-41 Untitled-82

Vesna Pavlović (Serbia/USA) este artist și Assistant Professor de Artă la Universitatea Vanderbilt unde predă fotografie și artă digitală. A avut numeroase expoziții, inclusiv în cadrul Instanbul Biennale, Bucharest Biennale, Muzeul de Istorie din Iugoslavia, Muzeul de Fotografie Contemporană din Chicago, NGBK din Berlin, Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad, FRAC Centrul de Artă Contemporană din Dunkuerge. A fost premiată cu mai multe granturi și a primit recenzii în cele mai importante reviste de artă internaționale.

Traducere și adaptare de Cristiana Șerbănescu.

Articol apărut pentru prima dată în ediția print al gazetei Reforma.