Dieta ketogenică are o istorie lungă, deci există o mulțime de studii care au analizat efectele sale. Este în mare parte cercetarea efectului său asupra pierderii în greutate, vindecării epilepsiei și a altor boli metabolice. Despre aceste beneficii vom vorbi și în rândurile de mai jos.
Dieta keto și pierderea în greutate
Motivul principal al popularității dietei ketogene este efectul său asupra pierderii în greutate. Efectele consumului de ceto asupra pierderii în greutate sunt foarte spectaculoase și apar în scurt timp. Când corpul nu mai transformă zaharurile în energie și începe să folosească în schimb grăsimi, numerele de pe cântar încep să scadă brusc. Astfel puteți scăpa de până la 2 kilograme pe săptămână.
Într-un studiu de 8 săptămâni, un grup de tineri au participat la un program bazat pe consumul unei diete ketogenice. Participanții au fost împărțiți în 2 grupuri – unul a consumat o dietă ceto, iar celălalt a luat o dietă echilibrată normală. Ca rezultat al cercetării, creșterea mai mică în greutate a fost înregistrată la grupul care a consumat dieta ceto comparativ cu celălalt grup, care la rândul său a urmat o dietă normală.
În primele săptămâni ale dietei ketogenice, excesul de apă este îndepărtat în primul rând din corp. Aceasta înseamnă că, de îndată ce încetați să urmați o dietă ketogenică și începeți să consumați din nou carbohidrați, se așteaptă ca greutatea dvs. să crească din nou și se va dezvolta un efect yo-yo.
Cu toate acestea, pe termen scurt, o dietă ketogenică poate fi o modalitate eficientă de a obține o pierdere rapidă în greutate. Cu toate acestea, dacă urmați această dietă pentru o lungă perioadă de timp, aceasta poate fi foarte dăunătoare pentru corpul dumneavoastră. Printre altele, așa-numita ceto rinită, de care ne vom ocupa mai jos.
O dietă ceto pentru ameliorarea simptomelor epilepsiei
Dieta ketogenică a fost utilizată în primul rând pentru tratarea epilepsiei. Mai multe studii arată că dieta ceto este foarte eficientă în ameliorarea și controlul stării de rău, care este o consecință a epilepsiei, dar nu vindecă boala. În unele cazuri, urmarea dietei are aceleași efecte asupra convulsiilor ca și atunci când pacienții iau medicamente antiepileptice.
Un studiu a analizat 103 copii care au avut efectele unei diete ceto asupra convulsiilor epileptice. Timp de 3 luni, un grup de copii a hrănit o dietă ketogenică strictă, în timp ce celălalt grup nu a făcut-o. Rata medie a convulsiilor epileptice a fost mult mai mică în grupul cu dietă decât în celălalt grup. A fost observată cu aproape 75% mai puțină stare de rău.
Cu toate acestea, cercetarea nu a lipsit de efectele secundare care sunt în mare parte cauzate de dieta ceto, care includ constipația, lipsa de energie și foamea. Utilizarea unei diete ketogene ca remediu pentru bolile metabolice trebuie respectată numai sub supravegherea unui medic calificat.
Dieta ketogenică și diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 este o afecțiune care afectează starea zahărului din sânge. Provoacă modificări metabolice, creșterea glicemiei, afectarea funcției insulinei și obezitate. Insulina este utilizată pentru transportul glucozei în organism.
Cu toate acestea, insulina nu funcționează la persoanele cu diabet. De asemenea, reduce capacitatea organismului de a utiliza carbohidrații în mod eficient și crește nivelul zahărului din sânge. Nivelurile mai scăzute de carbohidrați din alimente pot ajuta la scăderea zahărului din sânge, ceea ce reduce și nevoia de insulină a organismului .
Un studiu a arătat că o dietă ketogenică a îmbunătățit sensibilitatea la insulină la pacienții diabetici cu 75%. Un alt efect secundar neplăcut al pacienților cu diabet este obezitatea. O dietă ketogenică poate ajuta și în acest caz, deoarece poate ajuta persoanele diabetice să slăbească kilograme în plus.
Pentru cine este recomandată dieta ketogenică?
Pe termen scurt, o dietă ketogenică este o metodă eficientă dacă vrei să slăbești câteva kilograme. În esență, la fel ca orice altă dietă, o dietă ketogenică funcționează asupra deficitului de calorii, care poate fi atins prin controlul aportului de alimente și minimizarea carbohidraților.
Prin urmare, trebuie luat în considerare faptul că, în primele săptămâni, cantitatea de apă din organism scade pentru prima dată, așa că, de îndată ce opriți dieta ketogenică, numărul de kilograme începe să crească din nou în sus. Cu toate acestea, organismul se confruntă cu un șoc real prin lipsa sa de carbohidrați, care poate provoca și diverse probleme de sănătate, mai ales dacă urmăm această dietă mult timp.
Deci, pentru cine este recomandată dieta ketogenică? Dacă doriți să slăbiți rapid cu un efect pe termen scurt, vă recomandăm o dietă ketogenică. În cazul în care vă confruntați cu o tulburare metabolică, cum ar fi diabetul de tip 2 sau epilepsia, terapia cu dietă ketogenică poate fi eficientă pentru dvs., cu toate acestea, ar trebui să efectuați dieta sub supravegherea unui medic cu experiență.
Cine nu este recomandat pentru o dietă ketogenică? Dacă vă gândiți să pierdeți în greutate într-o perspectivă pe termen lung și serios, o dietă ketogenică nu este alegerea potrivită pentru dvs. Nu este recomandat mamelor însărcinate sau care alăptează și nici femeilor care nu au un ciclu menstrual regulat. De asemenea, mesele keto nu sunt recomandate sportivilor activi, deoarece pot reduce cantitatea de masă musculară.
Există într-adevăr multe de luat în considerare dacă începeți sau nu deloc o masă cu conținut scăzut de carbohidrați. Sperăm să aveți toate informațiile de care aveți nevoie despre dieta ketogenică și efectele acesteia asupra corpului dumneavoastră. Dacă ți-a plăcut articolul nostru, ne-ar plăcea să îl susții atât cu like, cât și cu share