Diabetul netratat duce la probleme grave, chiar dacă mulți nu știu că suferă de acesta. Potrivit datelor Asociației Naționale a Asociațiilor de Diabetice, CEOSZ pe scurt, există aproape 800.000 de diabetici diagnosticați în Ungaria, iar alți 500.000 sunt de fapt diabetici, dar nu știu despre asta sau nu au participat încă la screeningul diabetului.
Și acest număr crește an de an: până în 2027, cel puțin unul din zece diabetici maghiari va avea vârste cuprinse între 20 și 70 de ani. Fenomenul este o problemă uriașă nu numai în Ungaria, ci și în întreaga lume. Centrul de Sănătate Buda a colectat cele zece fapte despre diabet de care ar trebui să fie conștienți toată lumea.
Diabetul de tip 2 este mai frecvent
Sondajul CEOSZ din 2018 a arătat că 4% dintre diabeticii diagnosticați în Ungaria au diabet autoimun de tip 1, în timp ce 96% au diabet de tip 2 „dobândit”, a declarat dr. Tímea Bartos , internist al centrului de sănătate Buda, diabetolog, specialist în sănătate ocupațională.
Datorită obiceiurilor alimentare nesănătoase și a stilului de viață sedentar, diabetul de tip 2 este una dintre cele mai frecvente boli metabolice. Dar, în timp ce în trecut a fost în mare parte tipic pentru vârstnici, în ultimii ani a afectat o proporție din ce în ce mai mare din grupul de vârstă mai tânăr și pentru mulți este dezvăluit doar atunci când este diagnosticată o complicație.
Diabetul poate duce la afecțiuni grave, chiar letale: boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, infarct miocardic, ateroscleroză, vasoconstricție, leziuni oculare sau nervoase și boli de rinichi.
Ce simptome pot indica necesitatea consilierii diabetice?
Diabetul poate fi cauzat de lipsa hormonului de insulină produs de pancreas sau de insensibilitatea organismului la insulină, rezistența la insulină și deficitul relativ de insulină. Deoarece celulele nu pot absorbi glucoza în mod corespunzător în absența insulinei, nivelul zahărului din sânge crește.
Cel mai de bază criteriu de diagnostic pentru diabet este o valoare ridicată a glicemiei măsurată în mod repetat printr-un test de sânge de laborator. Când se măsoară pe stomacul gol, o zahăr din sânge peste 7 mmol / l și altfel 11 mmol / l înseamnă diabet.
Tulburările diabetului pot fi indicate de oboseală, dificultăți de senzație de foame și sete, urinare crescută, pierderea vederii, mâncărime a pielii, infecții frecvente ale tractului urinar, infecții ginecologice și pierderea bruscă a greutății. Vă creșteți riscul de diabet dacă aveți antecedente familiale de diabet, obezitate, hipertensiune arterială, boli coronariene sau diabet gestațional. În aceste cazuri, este necesară o atenție sporită și, în caz de suspiciune, un examen diabetologic de specialitate cât mai curând posibil.
10 Fapte importante despre diabet
- Diabetul de tip 2 nu are adesea simptome, deci aproximativ o treime dintre diabetici nici măcar nu știu că sunt bolnavi.
- Diabetul este o cauză majoră de orbire în rândul adulților în vârstă de muncă.
- Persoanele cu diabet zaharat au aproximativ două ori mai multe șanse de a avea boli de inimă.
- Diabetul afectează circulația membrelor, astfel încât cei afectați sunt, de asemenea, amenințați de așa-numitele picioare diabetice. Aceasta înseamnă că chiar și rănile minore la picioare sunt dificil de vindecat și, de asemenea, sunt mai susceptibile de a dezvolta ulcer. Prin urmare, este important ca diabeticii să aibă grijă să evite chiar și leziunile minore ale piciorului și să încerce să prevină infecțiile fungice.
- Disfuncția erectilă la bărbați este, de asemenea, o cauză obișnuită a diabetului nerecunoscut sau neglijat din cauza îngustării rețelei vasculare a penisului.
- Diabetul este predispus la obezitate abdominală de tip „măr”, deoarece creșterea țesutului adipos abdominal joacă un rol semnificativ în dezvoltarea rezistenței la insulină, care este considerată un precursor al diabetului.
- Dieta adecvată este cel mai important mijloc de control al fluctuației nivelurilor de zahăr din sânge, care ar trebui să includă toți nutrienții de care are nevoie corpul, limitând în același timp aportul de alimente care cresc cel mai mult nivelul de zahăr din sânge. Dieta recomandată pentru diabetici este puțin diferită de dieta recomandată persoanelor sănătoase, de exemplu, dieta mediteraneană poate fi ușor asamblată modificată în funcție de nevoile individuale.
- În cazul tulburării ușoare a metabolismului glucidic, pierderea moderată în greutate poate duce la îmbunătățiri semnificative și poate întârzia dezvoltarea complicațiilor. Putem face multe lucruri pentru sănătatea noastră pierzând 6-8 kilograme de greutate în exces și 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi, cum ar fi mersul rapid.
- Nivelurile de glucoză din sânge sunt semnificativ îmbunătățite la diabeticii supraponderali care au slăbit cu succes.
- Diabetul poate fi menținut: dacă este tratat bine, riscul de complicații poate fi redus semnificativ.
Leziuni cutanate care par inofensive, sugestive pentru diabet: pete maronii pot indica și boala În multe cazuri, simptomele pielii sunt primele care atrag atenția celor afectați asupra faptului că ceva nu este în regulă.