Dieta ketogenică este mai puțin cunoscută și populară ca dietă, deși mediul dumneavoastră medical l-ar justifica cu siguranță. Adevărat, inițial nu se intenționa să fie o scădere în greutate, dar efectul slăbirii este extrem de convingător: oricine respectă regulile și nu renunță prematur poate fi sigur că va slăbi câteva kilograme, iar burta îi va fi semnificativ mai plată.
Dezvoltat inițial în anii ’20 ai secolului trecut, pentru tratamentul copiilor cu epilepsie, utilizarea dietei a început să se răspândească mult mai târziu, în anii șaizeci și șaptezeci. Esența unei diete ketogenice este că aceasta încetinește semnificativ aportul zilnic de carbohidrați (îl elimină complet în versiunea sa mai extremă) în timp ce vă ridică grăsimile. Rezultatul este o pierdere rapidă și durabilă în greutate, care este însoțită de o degradare crescută a țesutului adipos.
Cum funcționează o dietă ketogenică?
Când minimizăm aportul de carbohidrați, corpurile noastre sunt forțate să producă glucoza de care au nevoie pentru a supraviețui singure. Pentru ca acest proces să aibă loc, utilizarea grăsimilor pe care țesuturile noastre adipoase le-au stocat va crește foarte mult.
Între timp, numărul corpurilor cetonice crește. Corpul cetonic nu este altceva decât un reziduu de metabolism al grăsimilor care este produs în timpul producerii de energie. Există trei tipuri de corpuri cetonice în corpul uman: acetonă, acetat și 3-hidroxibutirat. Aceste substanțe sunt produse continuu, dar în cantități neglijabile, și sunt excretate în urină sau în respirația expirată.
Sunt prezenți în sângele nostru în cantități minime, dar, ca urmare a dietei cetonice, numărul lor crește semnificativ, iar când ajung peste nivelurile normale, încep să slăbească. Dar, ca orice dietă, o dietă ketogenică este cu adevărat eficientă numai dacă urmăm dieta zilnică prescrisă (raportul aportului de alimente) și o asociem cu exerciții fizice regulate.
Câtă cetonă este în sângele nostru?
Răspunsul la această întrebare nu este ușor, deoarece este foarte influențat de stilul nostru de viață și de obiceiurile alimentare. Dar există anumiți parametri dincolo de care vorbim deja despre cetoză, adică o creștere anormală – și dăunătoare – a nivelurilor cetonice. Este bine să verificăm din când în când nivelurile de cetonă din sânge în timpul tratamentului, astfel încât să nu depășim limitele considerate periculoase.
Următorul tabel (defalcat pe litri de sânge) poate ajuta, de asemenea:
- Stare normală: 0,5 / l mmol corp cetonic.
- Cetoza ușoară: 0,5-1,5 mmol / l corp cetonic.
- Starea optimă pentru o dietă cetonică este de 1,5-3 mmol / l corp cetonă.
- Cetoza severă: cantitatea de corpuri cetonice depășește 3 mmol / l.
Ca urmare a cetozei severe, nu vom deveni mai subțiri mai devreme, dar dacă menținem starea mult timp, vom provoca leziuni grave și uneori ireversibile corpului nostru. Exemple sunt funcția renală crescută și diureza (excreția corpurilor cetonice și a reziduurilor de azot). Ca urmare, funcția rinichilor se deteriorează și corpurile cetonice acumulate sunt toxice pentru corpul nostru. Pot apărea tensiune arterială scăzută, hipoglicemie și deshidratare.
Simptomele sugestive ale cetozei
gură uscată,
- tensiune arterială scăzută,
- urinare crescută,
- miros de acetonă,
- anorexie,
- somnolenţă,
- diaree,
- oboseală,
- stare rea de spirit.
Rar, dar uneori, corpul nostru nu reușește să se adapteze la o dietă modificată. Această problemă (denumită „ceto-gripă” în engleză) apare de obicei la 2-3 zile după începerea tratamentului. Pericolele unei diete ketogenice se pot adăuga la cele de mai sus:
- durere de cap,
- migrenă,
- ameţeală,
- greaţă,
- oboseală,
- iritabilitate,
- crampe,
- constipație,
- bataie rapida de inima
Dacă apare oricare dintre aceste simptome, opriți dieta și apoi ajustați proporția de alimente permise.
Ceea ce este interzis
Regula de bază a unei diete catogene este reducerea la minimum a alimentelor cu carbohidrați. Acestea sunt de obicei cereale, paste, produse de patiserie, cartofi, orez, leguminoase, fructe, dulciuri, băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice, legume și fructe cu zahăr etc. Dieta catogenică : ce să mănânci?
- carne si peste,
- ouă,
- brânzeturi,
- ai nevoie
- produse lactate grase,
- diferite grăsimi și uleiuri utilizate ca pansamente,
- alte legume decât cele cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi porumbul, mazărea verde, morcovii etc.,
- alte fructe decât cele cu un conținut ridicat de zahăr.
Este adevărat că grăsimea, cu grăsime?
De obicei, o dietă ketogenică este identificată cu un consum aproape imoderat de grăsimi. Desigur, acest lucru nu este adevărat, dar este adevărat că cantitatea de grăsime consumată trebuie crescută semnificativ în timpul tratamentului, deoarece vom obține suficientă energie din acesta. Pentru a compensa acest lucru, consumați maximum 50 de grame (dar mai bine dacă este mai puțin) de carbohidrați pe zi, împărțiți în trei mese principale.